Let op: de volgende training start oktober 2024

Neem jij samen met ons andere jongeren mee de natuur in?

WoesteLand is de jongerenorganisatie van IVN, de grootste natuureducatie organisatie van Nederland. WoesteLand organiseert meerdaagse actieve vakanties voor en door jongeren. Tijdens deze activiteiten gaan we altijd de natuur in. We werken vaak samen met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, maar soms ook voor de Landschappen, een buitenlandse natuurorganisatie, een particuliere natuurbeheerder of een biologische boer. Het werk dat we doen is nodig om de natuur in stand te houden en te herstellen. Zo helpen we de biodiversiteit en brengen we jongeren in contact met de mooiste natuurgebieden van Nederland en Europa.

WoesteLand is een jongerenorganisatie die bijna geheel op enthousiaste jonge vrijwilligers draait. Om de komende jaren nog veel meer mooie natuurvakanties te kunnen organiseren is WoesteLand op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wordt jij de volgende kampbegeleider?

Gezocht: WoesteLand begeleider – vrijwilligersfunctie

Lijkt het jou leuk om groepen jongeren mee de natuur in te nemen? Solliciteer dan op deze functie en word onderdeel van deze leuke, gezellige, leerzame organisatie.

Wat ga je doen?

Als WoesteLand begeleider heb je twee belangrijke taken:

 • Het organiseren van de natuurvakanties. Samen met wisselende teams van begeleiders zoek je een natuurgebied uit, leg je contact met de beheerder, bedenk je een leuk, gevarieerd programma en regel je randzaken zoals de logistiek, de boodschappen, begroting en de promotie. Je krijgt hiervoor een interne opleiding om je voor te bereiden en je werkt in een team.
 • Het begeleiden tijdens de activiteit. Je geeft uitleg over het natuurwerk en je let op de veiligheid. Ook verzorg je samen met je deelnemers het eten, bouwt kampvuurtjes en organiseert leuke en mogelijk leerzame activiteiten.

Wat vragen we van jou?

 • Je bent tussen de 19 en 27 jaar;
 • Je vindt het leuk om in de natuur te zijn en wilt graag andere jongeren mee de natuur in nemen;
 • Je bent bereid om ons leuke en intensieve opleidingstraject voor nieuwe begeleiders te volgen;
 • Na afronding van ons traject blijf je minstens een jaar actief voor WoesteLand. Dat betekent dat je minstens één vakantie weekend of week per jaar organiseert en begeleidt en aanwezig bent bij onze interne weekenden.

What’s in it for you?

 • Lekker buiten bezig zijn;
 • De mogelijkheid om je actief in te zetten voor natuur en duurzaamheid;
 • Een flinke dosis ervaring: handig en staat goed op je CV;
 • Bij veel studies invulling van vrije studiepunten;
 • Je bouwt een netwerk op van groene jongeren, boswachters en andere betrokkenen;
 • Mogelijkheid tot vergoed halen van je EHBO-diploma;
 • Samenwerken met andere enthousiaste, groene jongeren.
 • Begeleiden is vrijwillig, dus je wordt niet betaald. Je hebt echter geen kosten aan de kampen die je begeleid en de interne activiteiten, ook de voorbereiding wordt volledig vergoed.
 • Zie ook dit onderzoek van de universiteit Wageningen over hoe WoesteLand mensen heeft beïnvloed in hun latere leven.

Ben je enthousiast? Mooi zo, hoe nu verder?

Solliciteer als WoesteLand begeleider. Laat in het aanmeldformulier je gegevens en motivatie achter. Dan zien we je graag op een van de (na)zomer activiteiten waar we een kennismakingsgesprek kunnen houden. In zo’n gesprek kijken we of het klikt en de wederzijdse verwachtingen overeenkomen. Als dat zo is doorloop je met ons de opleiding tot WoesteLand begeleider.

 

Hoe ziet het opleidingstraject eruit in 2024:

 • Tijdens de (na)zomer ga je alvast een keer mee om kennis te maken met WoesteLand. Bij voorkeur ga je het Weekend van 6, 7 en 8 september mee. Tijdens dit kamp plannen we direct een individueel gesprek met je in waarin we beter kennis maken en de wederzijdse verwachtingen bespreken. Behalve dit gesprek ben je vooral als WoesteLand deelnemer mee en dus bezig met vrijwilligerswerk in de natuur, natuurbeleving en gezelligheid. Voor deze activiteit vragen we je om de reguliere kampprijs te betalen (als non-profit is dit natuurlijk de kostprijs). Mochten deze kosten een probleem voor je zijn horen we het graag zodat we mee kunnen denken.
 • 11 t/m 13 oktober 2024 organiseren we het eerste trainingsweekend. Tijdens dit weekend vertellen we meer over WoesteLand, hoe de vakanties in elkaar zitten en wat er allemaal voor nodig is om een activiteit te organiseren. Aan het einde van dit weekend ben je klaar om te gaan oefenen met het organiseren van een eerste activiteit samen met andere, meer ervaren WoesteLand begeleiders.
 • Tussen oktober & mei 2024/2025 vragen we je om samen met een team een eerste activiteit te organiseren. Dit kan een werkdag zijn bij een leuke boer die je al kent, de kerstvakantieweek op Schiermonnikoog of een weekendje in het mooiste natuurgebied waar je graag komt.
 • Tijdens het hemelvaartweekend van 29 mei t/m 1 juni 2025 komen we voor een lang weekend samen. Hier leer je meer over de praktische kneepjes van het vak. Hoe kook je bijvoorbeeld voor grote groepen? Hoe ontwikkel je leuke activiteiten voor de vakanties, die ervoor zorgen dat we elkaar beter leren kennen en we ook meer leren over de natuur en duurzaamheid? Aan het einde van dit weekend mag je jezelf echt helemaal WoesteLand begeleider noemen en kijken we vooruit naar de zomer.
 • In de zomer van 2025 organiseer je samen met een team een leuke zomervakantie van een week. Dit kan in Nederland, maar ook in mooie natuurgebieden in Europa.

Aanmeldformulier – wordt kamp begeleider

  Super leuk dat je je gaat aanmelden als WoesteLand begeleider. Om een goed beeld te krijgen van wie je bent willen we een paar dingen van je weten. Vul daarom deze vragenlijst in.

  Rob
  Tijdens de begeleiders training heb ik veel vrienden gemaakt. Ik kreeg energie van de wilde plannen die we maakten en de prachtige natuurgebieden waar we waren. Nu begeleid ik al weer een tijd de kampen. Eigenlijk heb ik daar nog veel meer geleerd. Voor groepen staan, natuur- en milieueducatie leuk maken, delegeren en hoe je een boswachter e-mailt bijvoorbeeld. Ik sta dankzij deze ervaring tegenwoordig een stuk steviger in mijn schoenen.
  Nienke
  Ik heb ontzettend veel geleerd bij WoesteLand, van welke planten welke functie hebben in een natuurgebied tot hoe ik financiën regel en je vanaf 0 een heel kamp bedenkt en regelt. Daarbovenop heb ik sommige van mijn beste vrienden hier gevonden, ik kan hier mezelf zijn.
  Anne
  Woesteland is een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn en meer over jezelf zult leren. Het is de gekste en leukste groep mensen die je kan ontmoeten en het gekke en leuke aan jou wordt aangemoedigd.