Plag-competitie bij het Zwanenwater


Tijdens een winter-activiteit bij het natuurgebied Zwanenwater in Noord-Holland werd ons door Natuurmonumenten gevraagd om stukken van de duinen te plaggen. Dat  is belangrijk, omdat zo het zand vrij blijft om te stuiven en het stuifduin intact blijft. Ook zijn deze plekjes fijn voor zandhagedissen om ‘s ochtends lekker op te warmen. Belangrijk werk dus, maar graven van vierkante kuilen leek ons een beetje eentonig. Om het allemaal wat leuker en gezelliger te maken, en zodat we harder gingen werken, had de begeleiding bedacht om een heuse plag-competitie te organiseren!

Onze creatieve breinen gingen gelijk aan de slag en bedachten de leukste dingen. We gingen hard aan het werk  en probeerden zo goed mogelijk de vormen naar voren te laten komen in het duinlandschap. De boswachters keken geamuseerd toe hoe een groep enthousiaste vrijwilligers zo vrolijk kond worden van het werk. Het resultaat na een middag werken: de staf en mijter van Sinterklaas, het logo van WoesteLand, een bij, een prachtige libelle en zelfs een heel Portugees oorlogsschip.

De boswachters waren meer dan tevreden en mochten als jury een winnaar aanwijzen. Zij vonden de libelle het mooist en gaven deze de hoofdprijs: een luxe chocoladeletter! Hoewel ik niet in dit team zat heb ik me ontzettend vermaakt in de duinen en dat vat voor mij WoesteLand perfect samen. Gezellig met z’n allen de handen uit de mouwen voor de natuur. Daarnaast vind ik niks zo verbroederend als samen lekker vies worden en echt het resultaat van je inspanningen te zien.

Drie jaar later kwamen we weer terug op dezelfde plek en kun je nog steeds zien waar wij als vrijwilligers geplagd hebben.