Tienerkamp Naoberhoeve 2022


Woensdag; we komen aan

De begeleiders hadden de grote tent al opgezet toen iedereen aankwam. Na kennis te hebben gemaakt met de begeleiding en de tentjes op te hebben gezet was het tijd om afscheid te nemen van de ouders. We begonnen het kamp door gelijk wat kennismakkingspelletjes te spelen, want op een paar na kenden we elkaar nog niet. Daarna kregen we een rondleiding over de Naoberhoeve.

De eerste middag brachten we vooral door in de grote tent, want het regende behoorlijk. Gelukkig hadden we spelletjes en kwamen de boerderijkatten ons gezelschap houden. ‘S avonds aten we stamppot rauwe andijvie met kaas. Een begeleider kookte, terwijl een paar deelnemers hielpen met het snijden van de groenten. Het toetje bestond uit bitterkoekjes pudding. Na het eten werd het gelukkig droog zodat we een avond spel konden doen. In drie groepen speelden we levend ganzenbord. Na veel geren en  gerol van dobbelstenen hadden we een winnend team die mocht kiezen welke zak chips open ging die avond.

 

Donderdag; aan de slag in het moeras en weerwolven

De eerste ochtend gingen de meeste van ons aan het werk in het moeras dat ondanks de buien van de dag ervoor gelukkig niet nat was. We zaagden in het midden van het bos de wilgen zodat de boer ze later kon versnipperen om er een broeihoop van te maken waarmee de kantine van de zorgboerderij zal worden verwarmt. De mooiste boomstammen namen we mee om te laten drogen voor het kampvuur. De stompen van de bomen lieten we staan zodat ze snel weer gaan groeien.

De andere helft van de groep ging aan het werk om goudsbloemen te oogsten en te drogen om thee van te maken.

‘S middags hebben we in kleine groepjes de witte T-shirts die we mee hadden meegenomen getyedyed. Na onze shirts te hebben geverfd speelden we weerwolven van wakkerdam en hielpen we met koken. We aten pasta met pesto en de vanille yoghurt van de Naoberhoeve als toetje. De pesto hadden we zelf gemaakt met de basilicum van de boerderij. Na het avondeten maakten we een kampvuur en speelden we daar een weerwolven spel in het thema van het kamp.

 

Vrijdag; aardappels rooien, het net en een dropping

De tweede ochtend hielpen we met allerlei klussen op de boerderij. Een groep ging haardhout kloven met een kloof machine. Een andere groep ging onkruid wieden en basilicum oogsten in de kas (erg warm, maar we hadden wel goeie muziek). De derde groep ging bieten en aardappels oogsten. Na de koffie/thee pauze draaiden we door en ging iedereen ergens anders bij helpen. Na de lunch liepen we door de weilanden naar een grote boom waar een groot net in was gehangen. Hier hebben we een tijdje gechilled en een spelletje genaamd “de blinde ober” gespeeld. Na het net speelden we levend stratego in het bos. ‘S avonds aten we noodles met tofu en aardbijen kwark van de Naoberhoeve als toetje. Toen het donker begon te worden werden we allemaal in een busje geladen. De boer scheurde over allerlei weggetjes terwijl hij spooky techno muziek op had staan en liet ons toen uitstappen midden in een donker bos. Vanaf daar moesten ze zelf terug zien te komen. Twee begeleiders liepen mee, maar ze wilden niet zeggen welke kant we op moesten. ‘T was best donker, maar gelukkig waren we met de hele groep en vonden we eigenlijk al best snel de weg naar de boerderij.

 

Zaterdag; tomaten plukken, rijden op de kar en de bonte avond

Zaterdag bij het ontbijt werden een bonte avond leider en een assistent bonte avond leider benoemt, tijdens de hele dag konden we onze acts al bij hun opgeven. In de ochtend hielp de ene helft van de groep nog met het plukken van tomaten in de kas, terwijl de andere helft van de groep de koeien naar het land bracht. Na de pauze kwamen de knipscharen en de zagen weer te voorschijn. We moesten namelijk de Amerikaanse vogelkers langs het koeien pad weghalen, want dat is een giftige invasieve exoot. Aan het begin van het pad stonden ze nauwelijks, maar verderop vonden we er steeds meer. Als we ze zagen zetten we de kar even stil en zaagden ze om. Toen we aan het einde van het pad waren hadden we een gigantische bult boompjes verzameld op de kar. Daar gingen we bovenop zitten en zo reden we terug naar de boerderij.

Na de lunch hadden we vrij, wat goed uitkwam, want bijna iedereen wilde bonte avond acts voorbereiden. De bonte avond leider en zijn assistent mochten bovendien snacks uitzoeken in de boerderij winkel. Naast al het oefenen waren er gelukkig ook nog genoeg mensen die wilden weerwolven en helpen met koken. ‘S avonds aten we pasta salade die je zelf in elkaar mocht zetten met onder andere sla, komkommers, zelf geplukte tomaten, mayonaise, gekookt ei en feta. Als toetje hadden we arretjescake.

Om 8 uur begon de bonte avond. De bonte avond leider had een podium klaar gemaakt, een kampvuur gebouwd en de snacks klaargezet. We begonnen met de tortilla challenge. Daarna kwamen onder andere een circus voorstelling van de kinderen die op de boerderij wonen, een dans nummer, een grappige dating show, een black story, een toneelstuk over weerwolven, een vuurshow van de boer en gaven we de mensen van de Naoberhoeve een zelf geverfd tafelkleed als bedankje. De avond werd afgesloten met het bonte avond stukje van de begeleiding. Een van de begeleiders nam ons mee op excursie door de kruiden tuin, waar we allerlei bijzondere dieren tegen kwamen zoals de karel-parel en de kiri-kiri (die toch ook wel een beetje op de andere begeleiders leken). Aan het einde van de excursie moesten we nog rennen voor ons leven, toen een stel pari-nari’s op ons afkwamen.

 

Zondag; tenten inpakken en afscheid

Zondag ochtend was het tijd om weer in te pakken. De een had de laatste avond meer geslapen dan de ander, maar samen kregen we de grote tent en de veldkeuken weer ingepakt. Toen alles weer in de juiste kist en zak zat werden alle WoesteLand spullen in een busje geladen waarmee alles door de begeleiders weer naar de opslag werd gebracht. Voor we afscheid namen vertelde iedereen een ding dat een hoogtepunt was geweest voor hun tijdens het kamp. Toen werden alle ouders nog even meegesleept naar het boerderij winkeltje om de vanille yoghurt, een ijsje of de zelf geplukte tomaten te kopen. Daarna was het echt tijd om afscheid te nemen en gingen we weer naar huis. Moe (of al slapend), nagenietend van de mooie week en met een kampboekje op zak waarin iedereen voor elkaar een briefje had geschreven stapten we in de auto of op de fiets.

Fimke: “Ik was verbaast hoe we gelijk zo’n hechte groep zijn geworden.”

Niek: “Ik vond ’t een super leuke locatie en een super leuke groep.”

Chun: “De dag van de bonte avond is meestal ’t leukst.”

Josefine: “Ik vond het heel gezellig. Een hele leuke locatie, een hele leuke groep… Zelfs het afwassen was leuk.”